Kosten in de zorg kunnen fors omlaag door slim gebruik te maken van big data

Drie van de vier grootste zorgverzekeraars van het land – Zilver Kruis Achmea, VGZ en CZ verhogen volgende jaar de zorgpremie met zo een 3%. De grote verzekeraars gebruiken de financiële reserves om de stijging te beperken maar dit is eindig. Hierdoor zullen de zorgpremies na 2018 alleen maar nog meer toenemen als er niets gebeurt.

Zorgverzekeraars moeten beter onderhandelen en selectief zijn bij het sluiten contracten. We moeten met zijn allen kijken of het wat minder kan en ons afvragen of alle zorg die we verlenen en krijgen ook echt nodig is. Buiten de rol van de zorgverzekeraars en wij zelf hebben ook de zorgverleners zoals ziekenhuizen hierin een grote rol.

Het Mount Sinai Medicial Center in New York loopt hierin voorop en ziet het gebruik van big data – gegevens van tientallen miljoenen patiënten – als de grootste uitdagingen van ziekenhuizen om de kosten te drukken. Het ziekenhuis heeft de afgelopen jaren 120 miljoen dollar in een nieuw elektronisch patiëntendossier geïnvesteerd. Het doet nu mee aan een proef waarbij de gezondheids- en genetische gegevens van patiënten worden gecombineerd met als oogmerk betere behandelmethoden te ontwikkelen. Het is al gelukt om het aantal jaarlijkse herhaalafspraken met de helft terug te brengen.

Mount Sinai heeft ook al een algoritme ontwikkeld aan de hand van gegevens van diabetespatiënten, zoals bloed- suikergehalte, leeftijd, gewicht en geslacht. Van diabetespatiënten die dezelfde kenmerken hebben wordt onderzocht of ze ook dezelfde genetische defecten hebben.

Natuurlijk zijn er nog veel meer toepassingen te bedenken maar ik ben er van overtuigd dat big data een belangrijke bijdrage zal leveren aan een efficiëntere en dus goedkopere zorg. Nextgem is de specialist op het gebied van big data en draagt graag bij aan initiatieven die leiden tot goedkopere zorg.

Met vriendelijke groeten,

Marcel Boeren

Managing Partner | Data Strategy & Innovation

Sun, 12 November