Data visualisatie in het big data tijdperk

Data visualisatie is zowel kunst als wetenschap. Een discipline die bijna 2000 jaar geleden is ontstaan. In eerste instantie waren dit nog eenvoudige tabellen met kolommen en rijen die we van spreadsheets kennen. In de 17e eeuw werden de eerste grafieken geïntroduceerd bestaande uit de vertrouwde twee dimensies.

Hoewel van oudsher een privilege van statistici worden we tegenwoordig gebombardeerd met grafieken en zijn we er allemaal vertrouwd mee. Iemand die een grote bijdrage geleverd heeft aan de wijde verspreiding van data visualisatie is de Amerikaanse statisticus John Tukey. Een bekend uitspraak van hem is: ‘de grootste waarde van data visualisatie is dat het ons dwingt te zien wat we niet verwacht hadden’.

Wat mij betreft betekent dit dat data visualisatie noodzakelijk is om grote datasets op een abstractie, maar heldere wijze te visualiseren. Maar ook dat met name hoe en wat je laat zien cruciaal is om het onverwachte te laten doorschemeren. In de praktijk betekent dit veel experimenten. En data visualiseren kan op veel meer manieren dan met simpele lijnen, blokken of bollen. Een van mijn moderne favorieten is de ‘chord diagram’. Bij de juiste toepassing kan dit diagram een schat aan informatie opleveren. Zoveel zelfs dat een van onze klanten inzag waarom het nooit de beoogde targets zou halen zolang de bewegingen die het diagram weergeven in stand blijven.

We laten u ook graag eens met een andere bril naar uw processen kijken en het onverwachte ontdekken. Neem contact met ons op; wij informeren u graag over de mogelijkheden. Bel 06 801 848 35 of stuur een mail naar robin.bakker@nextgem.nl.

Met vriendelijke groeten,

Robin Bakker

Managing Partner | Data Analytics & Science

Wed, 18 October